Tänder

Prisjämförelsetjänst ska göra det lättare att hitta lägsta priset

Vad kostar det att göra en rotfyllning? Att laga en sprucken tand eller att få en enkel lagning genomförd? Det är inte helt lätt för privatpersoner att svara på den frågan då man generellt har dålig koll på dessa prisnivåer. Dessutom presenteras de så olika hos olika tandläkare. Eftersom det råder fri prissättning kan de även ta ”vilket pris som helst”.

För att underlätta för konsumenterna har TLV fått uppdrag att ta fram en tjänst som gör det enklare för privatpersoner att jämföra priser och förstå vad de olika tjänsterna hos tandläkaren kostar. TLV har exempelvis en referensprislista på de vanligaste tandvårdsåtgärderna.

I förhållande till referenspris

Tjänsten visar därmed prisskillnader hos lokala tandläkare mot deras referensprislista men även delvis mot varandra. Om du exempelvis söker en billig tandläkare i Linköping kan du gå in på tandläkarens hemsida och se vilket pris de tar i förhållande till referensprislistan. På detta sätt kan man enkelt göra sig en överblick på om de är billiga eller inte. Det går även att se prisnivåer hos tandläkare som finns i närheten via tjänsten. Kanske är det till och med billigare att åka till en stad i närheten för att få ännu billigare behandling. Det kan i alla fall vara värt att undersöka saken i det fall som det är ett större ingrepp som ska ske.

Komplement till prisjämförelsesidor

Denna information kan alltså användas för att få en allmän bild över prisnivån hos en tandläkare. Vill man jämföra tandläkare i samma stad mot varandra kan även en annan webbtjänst användas. Det finns nämligen ett par webbplatser som presenterar en rad privata kliniker och en prisjämförelse. Även i detta exempel kan Linköping tas som exempel och tjänsten fungerar då på följande sätt:

Gå in på prisjämförelsesidan och skriv in ”Linköping” i sökfältet. Nu kommer flera privata tandläkare att presenteras. Kom ihåg att det är sällan som Folktandvården är med i dessa jämförelser även om de i vissa fall kan ha lägre pris än de privata aktörerna (eller högre).

Klinikerna presenterar i detta fall priser för några av de vanligare behandlingarna. Däremot är det nästan omöjligt att visa samtliga priser då det kan vara så individuellt utifrån vilket behov som finns. Därmed skapas snabbt en möjlighet att ställa priserna mot varandra.